parametr
xox: wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji wymiernej
W(x)=3x+2/(m2−4)x2 + (m+2)x +1 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
Wiem, jak jest w przypadku, gdy w mianowniku jest funkcja kwadratowa, ale co w przypadku
funkcji liniowej?
23 maj 17:11
xox: 
23 maj 18:08
3Silnia&6: w mianowniku jest tylko (m2−4)x2 czy jeszcze (m+2)x + 1 ?
23 maj 18:11
3Silnia&6: "Wiem, jak jest w przypadku, gdy w mianowniku jest funkcja kwadratowa, ale co w przypadku
funkcji liniowej?"
wyrazenie w mianoniku nie moze sie zerowac, czyli nie wazne czy jest f. liniowa, f. kwadratowa
czy jakas inna, po prostu wyrzucamy te x, dla ktorych dane wyrazenie przyjmuje wartyosc 0
czyli dla m=2 mamy w mianowkiku (2+2)x+1 = 4x + 1 → istnieje x dla ktorego 4x + 1 = 0 ( dla x
= −1/4)
Inaczej mowiac dla m=2 dziedzina jest R / {−1/4} − wiec nie spelnia naszego arunku
dla m = −2 mamy w mianowkiku (−2+2)x+1 = 0x + 1 = 1, tutaj dziedzina bedzie R
23 maj 18:44
xox: dziękuję!
23 maj 19:31