Prawdopodobienstwo
3Silnia&6:

Nie rozumiem jednej rzeczy. Mamy 4 wyspy i 5 drog ( czerwone) prawdopodobienstwo, ze droda
bedzie przehezdna to 0.5 dla kazdejj
I chcemy przejechac z 1 do 4, wiec na przejechanie trasa
1 → 4 mam 50% szans
1 → 2 → 4, 25%
1 → 3 → 4 25%
Czyli ogolnie zawsze moge dojechac, ale przeciez jest prawdopodobienstwo 1 do 8, ze z 1 nigdzie
nie wyjade
23 maj 03:59
3Silnia&6: Moze inaczej, moze ktos policzyc prawdopobonienstwo ze dojade z 1 do 4, ale nie na zasadzie
obliczania zdarzenia przeciwnego. Moze jest za pozno i jak wstane bede sie wstydzil, ze
pytalem o takie rzeczy

ale teraz od 20 min nie wiem o co chodzi
23 maj 04:04
Blee:
Popatrz na to inaczej −−− jakie jest prawdopodobienstwo ze NIE dojedzie.
Dla danych drog to bedzie odpowiednio 50%, 75%, 75%. Wiec jaka jest szansa ze zadna z nich nie
przejedziesz? 50%*75%*75% = 28.125%
Czyli przejedzie z prawdopodobienstwem 71.875%.
Inaczej by bylo gdybysmy mogli wybrac tylko jedna z drog i nie mogli sie z niej 'wycofac' gdyby
okazala sie nieprzejezdna
23 maj 07:53
Blee:
Mozna tez wyliczyc to bez odwrotnego. Rozpatrujemy nastepujace sytuacje:
Drogi 1,2,3 odpowiadaja temu jak je zapisales powyzej:
Przejezdna, przejezdna, przejezna
Przejezdna, przejezdna, nieprzejezdna
Przejezdna, nieprzejezdna, przejezdna
Nieprzejezdna, przejezdna, przejezdna
Przejezdna, nieprzejezdna, nieprzejezdna
Nieprzejezdna, przejezdna, nieprzejezdna
Nieprzejezdna, nieprzejezdna, przejezdna
I liczymy prawdopodobieństwo dla kazdego przypadku:
1/2 *1/4 * 1/4 = 1/32
1/2 *1/4 * 3/4 = 3/32
1/2 *3/4 * 1/4 = 3/32
1/2 *1/4 * 1/4 = 1/32
1/2 *3/4 * 3/4 = 9/32
1/2 *1/4 * 3/4 = 3/32
1/2 *3/4 * 1/4 = 3/32
Co daje nam w sumie 23/32 = 71.875%
23 maj 09:24
3Silnia&6: dzieki
23 maj 12:40