optymalizacyjne
Lightzone: Rozwazmy wszystkie figure zbudowane z koła i kwadratu,w taki sposob ze jeden z bokow kwadratu
jest styczny do okręgu wyznaczającego to koło.Suma długośći okregu i obwodu kwadratu jest
rowna 18cm.Wyznacz jakie długosci mają miec promien koła i bok kwadratu by sum ich pol była
najmniejsza.
23 maj 02:24
3Silnia&6: R − promien kola
a − dlugosc boku kwadrat
| | 18 − 2πR | |
Obwod to 2πR + 4a = 18 ⇒ a = |
| |
| | 4 | |
| | 18 − 2πR | |
Pole πR2 + a2 = πR2 + ( |
| )2 ← funkcja kwadratowa, wartosc najmniejsza w |
| | 4 | |
| | −B | |
wierzcholku, czyli jak sprowadzisz do postaci AR2 + BR + C = 0, to dla R = |
| |
| | 2A | |
| | 18 − 2πR | |
jak masz R to wyznaczysz a: a = |
| |
| | 4 | |
23 maj 03:49