Wyznaczanie par liczb
Piotrek33xx: Cześć potrzebuje pomocy z tym zadankiem, najbardziej rozpiszcie jak można bo nie radzę sobie
z tym typem zadań
Dana jest liczba pierwsza p. Wyznacz wszystkie pary (x,y) liczb całkowitych spełniające
równanie
1/x + 1/y = 1/p
23 maj 00:07
Pytający:
| 1 | | 1 | | 1 | | y−p | | py | | p(y−p)+p2 | | p2 | |
| = |
| − |
| = |
| ⇒ x= |
| = |
| =p+ |
| ∊ℤ |
| x | | p | | y | | py | | y−p | | y−p | | y−p | |
Czyli (y−p) musi być dzielnikiem p
2. Jedynymi dzielnikami p
2 są: 1, p, p
2. Zatem możliwe
przypadki to:
• y−p=1 ⇒ y=p+1, x=p(p+1)
• y−p=p ⇒ y=2p, x=2p
• y−p=p
2 ⇒ y=p(p+1), x=p+1
23 maj 00:37