Oblicz x
Patrycja: mogłby mi ktos wytłumaczyć jak to zrobic ?
Liczby 4x+1 , 5x−3 , x+3 są trzema pierwszymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
22 maj 22:29
Krzysiek60: a
1= 4x+1
a
2= 5x−3
a
3= x+3
dzialaj
22 maj 22:38
Eta:
a,b,c, −− tworzą ciąg arytmetyczny to 2b=a+c
zatem 4x+1, 5x−3, x+3 −−tworzą ciąg arytm.
to: 2(5x−3)=4x+1+x+3 ⇒ 10x−6=5x+4 ⇒ ... x=2
sprawdzamy:
a1=4*2+1=9
a2=5*2−3=7
a3=2+3=5
liczby: 9,7,5 −− tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r= −2
22 maj 22:39
Patrycja: super dziekuje bardzo
22 maj 22:41