1 | 1 | 1 | ||||
(a3+b3+c3)( | + | + | )>(a+b+c)2 | |||
a | b | c |
1 | 1 | 1 | ||||
f(x)=a(ax− | )2+b(bx− | )2+c(cx− | )2 | |||
2a | 2b | 2c |
1 | 1 | |||
f(x)=a(a2x2−2ax | + | )+ | ||
2a | 4a2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+b(b2x2−2bx | + | )+b(b2x2−2bx | + | )= | ||||
2b | 4b2 | 2b | 4c2 |
1 | 1 | 1 | ||||
(a3+b3+c3)x2−(a+b+c)x+( | + | + | ), | |||
4a | 4b | 4c |
1 | 1 | 1 | ||||
Δ=(a+b+c)2−4(a3+b3+c3)( | + | + | )= | |||
4a | 4b | 4c |
1 | 1 | 1 | ||||
=(a+b+c)2−(a3+b3+c3)( | + | + | ). | |||
a | b | c |
1 | 1 | 1 | ||||
Δ≤0 ⇔ (a+b+c)2≤(a3+b3+c3)( | + | + | ), | |||
a | b | c |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |