matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
adrian:
(x+2)(x+1) / x
2
−|x|−2 ≥ −3x
22 maj 22:02
Blee:
tak trudno użyć nawias przy zapisie ułamka? 1) dla x≥0
(x+2)(x+1)
(x+2)(x+1)
x+2
=
=
x
2
−x−2
(x−2)(x+1)
x−2
2) dla x<0
(x+2)(x+1)
(x+2)(x+1)
x+1
=
=
x
2
+x−2
(x+2)(x−1)
x−1
rozwiązujesz nierówności dla danych przypadków
22 maj 23:47