Diagonalizacja
Benny: jc, ponad tydzień temu pisałeś o twierdzeniu, które mówi, że macierz jest diagonalizowalna
⇔ wielomian minimalny ma pierwiastki jednokrotne. Nigdzie nie mogę znaleźć owego twierdzenia.
Czy mógłbyś podać zarys dowodu lub źródło, gdzie takowy znajdę?
22 maj 21:44
22 maj 23:42
jc: Dowód dla 3 różnych wartości na przekątnej / trzech różnych pierwiastkach wielomianu: a,b,c.
(w książce jest dowód dla dwóch różnych wartości, uogólnienie jest oczywiste).
M diagonalizowalna, M=RDR
−1, D=macierz diagonalna.
f(x)=(x−a)(x−b)(x−c)
f(M)=R f(D) R
−1 = 0 bo f(D)=0.
Odwrotnie, f(M)=0.
| | 1 | |
P1= |
| (M−a)(M−b), podobnie P2, P3. |
| | (b−a)(c−a) | |
P
1+P
2+P
3 = I
P
iP
j=0, i≠j, P
i2=P
i
MP
1 = aP
1 itd.
V
i = P
iV, MV
i ⊂ V
i
Wybieramy w każdej V
i jakąś bazę.
Suma tych baz jest bazą V (dlaczego?).
W takiej bazie M jest macierzą diagonalną.
23 maj 12:37
Benny: Czym są macierze Pi?
23 maj 12:45
jc: Masz definicje w tekście. To 3 rzuty, które w sumie dają identyczność.
23 maj 12:51
jc: Konsekwentnie pomijam macierz jednostkową pisaną po skalarach.
Jeśli razi Cię zapis M−a, to napisz M−aI.
23 maj 12:55
Benny: To akurat zauważyłem.
23 maj 12:59
jc: Miał być szkic. Pokaż prawdziwość kolejnych faktów, począwszy od P1+P2+P3 = I.
23 maj 13:03
Benny: Ok, jeszcze muszę zerknąć na tą książkę i ogarnąć oznaczenia z niej. Dzięki.
23 maj 13:22
jc: Nie wiem, w którym miejscu książki znajdziesz zacytowany dowód.
Książka jest niezwykła i polecam ją każdemu, kto chce nauczyć się algebry liniowej
i geometrii analitycznej (autor chce pokazać, jak uczyć dzieci takich rzeczy).
Dodam, że jest wydanie polskie, dostępne pewnie w antykwariatach i bibliotekach,
23 maj 13:37
Benny: Może uda się znaleźć. Tak swoją drogą to znasz jakiekolwiek zastosowanie wielomianów
minimalnych?
23 maj 14:48
23 maj 14:49
jc: Nie. Polski tytuł: Droga do matematyki współczesnej.
Nie wszyscy podzielają mój zachwyt wspomnianą książką.
23 maj 15:58
23 maj 16:06
jc: Tak, to tak książka.
Twierdzenie sformułowałbym raczej tak:
M można zdiagonalizować ⇔ istnieje wielomian bez pierwiastków wielokrotnych
taki, że f(M)=0.
(może trochę dziwić, ale niepotrzebne czynniki prowadzą do rzutów = zero).
23 maj 16:12
Benny: Zakupię i zajrzę, dzięki bardzo
23 maj 16:18
Adamm:
jc, jaka jest twoja "specjalizacja", jeśli można tak powiedzieć?
23 maj 18:42
Adamm: pytam z ciekawości
23 maj 18:43