matematykaszkolna.pl
Diagonalizacja Benny: jc, ponad tydzień temu pisałeś o twierdzeniu, które mówi, że macierz jest diagonalizowalna ⇔ wielomian minimalny ma pierwiastki jednokrotne. Nigdzie nie mogę znaleźć owego twierdzenia. Czy mógłbyś podać zarys dowodu lub źródło, gdzie takowy znajdę?
22 maj 21:44
jc: https://archive.org/details/APathToModernMathematics ale nie wiem w którym miejscu. Jak nie znajdziesz, to spróbuje zapisać dowód.
22 maj 23:42
jc: Dowód dla 3 różnych wartości na przekątnej / trzech różnych pierwiastkach wielomianu: a,b,c. (w książce jest dowód dla dwóch różnych wartości, uogólnienie jest oczywiste). M diagonalizowalna, M=RDR−1, D=macierz diagonalna. f(x)=(x−a)(x−b)(x−c) f(M)=R f(D) R−1 = 0 bo f(D)=0. Odwrotnie, f(M)=0.
 1 
P1=

(M−a)(M−b), podobnie P2, P3.
 (b−a)(c−a) 
P1+P2+P3 = I PiPj=0, i≠j, Pi2=Pi MP1 = aP1 itd. Vi = PiV, MVi ⊂ Vi Wybieramy w każdej Vi jakąś bazę. Suma tych baz jest bazą V (dlaczego?). W takiej bazie M jest macierzą diagonalną.
23 maj 12:37
Benny: Czym są macierze Pi?
23 maj 12:45
jc: Masz definicje w tekście. To 3 rzuty, które w sumie dają identyczność.
23 maj 12:51
jc: Konsekwentnie pomijam macierz jednostkową pisaną po skalarach. Jeśli razi Cię zapis M−a, to napisz M−aI.
23 maj 12:55
Benny: To akurat zauważyłem.
23 maj 12:59
jc: Miał być szkic. Pokaż prawdziwość kolejnych faktów, począwszy od P1+P2+P3 = I.
23 maj 13:03
Benny: Ok, jeszcze muszę zerknąć na tą książkę i ogarnąć oznaczenia z niej. Dzięki.
23 maj 13:22
jc: Nie wiem, w którym miejscu książki znajdziesz zacytowany dowód. Książka jest niezwykła i polecam ją każdemu, kto chce nauczyć się algebry liniowej i geometrii analitycznej (autor chce pokazać, jak uczyć dzieci takich rzeczy). Dodam, że jest wydanie polskie, dostępne pewnie w antykwariatach i bibliotekach,
23 maj 13:37
Benny: Może uda się znaleźć. Tak swoją drogą to znasz jakiekolwiek zastosowanie wielomianów minimalnych?
23 maj 14:48
23 maj 14:49
jc: Nie. Polski tytuł: Droga do matematyki współczesnej. Nie wszyscy podzielają mój zachwyt wspomnianą książką.
23 maj 15:58
23 maj 16:06
jc: Tak, to tak książka. Twierdzenie sformułowałbym raczej tak: M można zdiagonalizować ⇔ istnieje wielomian bez pierwiastków wielokrotnych taki, że f(M)=0. (może trochę dziwić, ale niepotrzebne czynniki prowadzą do rzutów = zero).
23 maj 16:12
Benny: Zakupię i zajrzę, dzięki bardzo emotka
23 maj 16:18
Adamm: jc, jaka jest twoja "specjalizacja", jeśli można tak powiedzieć?
23 maj 18:42
Adamm: pytam z ciekawości
23 maj 18:43