Wyznacz współczynnik
KAS: Wyznacz współczynnik b tak, aby podany przedział był zbiorem wartości funkcji f(x) = x2 + bx +1
a) < −1, ∞ ) b) < 0, ∞ )
Z góry dzięki za odp, mam jutro sprawdzian, a za nic nie mogę rozwiązać tego zadania.
22 maj 20:39
iteRacj@:
f(x) = x
2 + bx +1
do określenia zbioru wartości funkcji potrzebna jest druga współrzędna wierzchołka q,
w tym przykładzie a>0 (a=1, ramiona paraboli skierowane do góry),
więc zbiorem wartości funkcji będzie przedział <q, +
∞)
w a) warunek < −1,
∞ ) = <q, +
∞) więc q= −1
| | Δ | |
stąd |
| =−1 i stąd da się wyliczyć b |
| | −4a | |
22 maj 21:21
iteRacj@:
22 maj 21:23