Proszę o pomoc
miram: x3+x+4/x2−5x+6 x= −3
wyznacz dziedzinę oraz oblicz dla podanej obok wartości
22 maj 18:25
Mila:
Miriam, Twój zapis jest błędny.
Jeżeli chodzi o ułamek, to mogłaś zapisać tak:
(x
3+x+4)/(x
2−5x+6) albo za pomocą kreski ułamkowej tu piszemy tak:
duze U {licznik}{mianownik} bez tej spacji po literze U.
I wychodzi tak:
Dziedzina: x
2−5x+6≠0
rozwiązujesz równanie:
x
2−5x+6=0
Δ=25−24=1
x
1=2 lub x
2=3
D=R\{2,3}
| | (−3)3+(−3)+4 | | −27−3+4 | |
w(−3)= |
| = |
| = |
| | (−3)2−5*(−3)+6 | | 9+15+6 | |
| | −30+4 | | −26 | | 13 | |
= |
| = |
| =− |
| |
| | 30 | | 30 | | 15 | |
22 maj 18:35
Krzysiek60: Dziedzina
x
2−5x+6≠0
Rozwiaz to rownanie kwadratowe (potrafisz ?
| | (−3)3+(−3)+4 | |
W(−3)= |
| |
| | (−3)2−5*(−3)+6 | |
Oblicz to
Masz kliknij po wiecej przykladow i zobacz jak zapisuje sie ulamki (duze U bez spacji
Albo stosuj nawiasy
bo to mozna odczytac tak
22 maj 18:38
miram: Jak zrobiłam ułamki według zaleceń to wyszły bardzo nieczytelne. Tak też mi wyszło

równanie
kwadratowe potrafię
22 maj 18:45
miram: Krzysiek lub Mila czy można się z wam skontaktować jakoś nie robiąc tu spamu? Chodzi o
sprawdzenie zadań to bardzo ważne
22 maj 18:47
Mila:
Spróbuj jeszcze raz zapisać ułamek, napiszę co trzeba poprawić, najpierw prosty.
22 maj 18:48
Mila:
Wpisz tu zadania, albo daj na wrzutę.
22 maj 18:48