Wyraz n-ty ciągu jest określony wzorem a_n = 3^2n .
Sikorka: Wyraz n−ty ciągu jest określony wzorem an = 32n . Suma trzech początkowych wyrazów tego ciągu
jest równa:
A. 805
B. 1025
C. 920
D. 819
Jak obliczam, to wychodzi mi 6951, więc COŚ NA PEWNO NIE JEST TAK JAK TRZEBA. Prawidłowa
odpowiedź to D jak coś, ja chcę nauczyć się to obliczać.
Zadanie z zakresu ciągów geometrycznych.
22 maj 18:13
Sikorka: Jak coś, te n jest na równym poziomie z 2, nie wiem dlaczego mi poszło w dół
22 maj 18:14
Krzysiek60: an= 32n
Potege musisz wziac w klamre jesli piszsesz wiecej niz jedna cyfre , litere
22 maj 18:19
Sikorka: To już ogarnęłam, ale po dodaniu zadania. Jednak, dziękuje XD
22 maj 18:21
Sikorka: Jakby co, to zrozumiałam jak się to wpisuje, a nie jak wykonuje to zadanie prawidłowo, kri
22 maj 18:28
Krzysiek60: a
n+1= 3
2(n+1)= 3
2n+2= 3
2n*3
2= 3
2n*9
| | an+1 | | 9*32n | |
q= |
| = |
| =9 ( to iloraz tego ciagu |
| | an | | 32n | |
Zamiast S
n=a
1*U{1−q
n}}{1−q} dla q>1 mozemy zapisac
a
1= 3
2*1= 3
2=9
22 maj 18:51
Krzysiek60: Tamtym wzorem na sume wyjdzie to samo
22 maj 18:53
Eta:
a1=32= 9
a2=34= 81
a3=36= 729
a1+a2+a3= 819
22 maj 20:08
Sikorka: Bardzo dziękuję!
Właśnie zrozumiałam, gdzie wcześniej miałam błąd i był tak głupi, że to aż żenujące XD
22 maj 20:15