Dziedzina?
miram : jak mam wyznaczyć dziedzinę,gdy pood mianownikiem mam 4x3−8x2−x+2
22 maj 17:37
Krzysiek60: 4x2(x−2)−1(x−2)≠0
(x−2)(4x2−1)≠0
22 maj 17:54
miram : Wyszło mi 2 i −2
22 maj 17:56
Krzysiek60: 2 zgoda ale (−2)

4x
2−1≠0
(2x+1)(2x−1)≠0 to x≠ i x≠
22 maj 18:00
miram: skoro mam 4x2− 1 i zostaje mi x2 to nie biorę pod uwagę zarówno liczby dodatniej jak i
ujemnej?
22 maj 18:53
miram: dobra nie ważne już widze, że może być tylko 2
22 maj 18:57
Krzysiek60: 4x
2−1 rozkladam ze wzoru skroconego mnozenia
a
2−b
2= (a+b)(a−b)
wiec 4x
2= (2x)
2
1= 1
2
| | 1 | | 1 | |
4x2−1= (2x)2−12= (2x+1)(2x−1) ≠0 ⇔gdy 2x−1≠0 ⇒x≠ |
| i 2x+1≠0 ⇒x≠− |
| |
| | 2 | | 2 | |
22 maj 18:59
Mila:
Źle to interpretujesz.
Rozwiązujesz równanie:
4x
3−8x
2−x+2=0
4x
2*(x−2)−(x−2)=0
(x−2)*(4x
2−1)=0⇔
(x−2=0 lub 4x
2−1=0
| | 1 | | 1 | |
x=2 lub x= |
| lub x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
22 maj 19:01
Mila:
Już się nie wtrącam, bo widzę, że
Krzysiek jest pomocny. Pozdrawiam
22 maj 19:03
Krzysiek60: Milu 
Przed chwila mialem pisac zeby wykorzystala Twoja pomoc tylko zagladnalem na post sikorki
czy policzyla
22 maj 19:05
22 maj 19:11
miram: No więc zrobiłam mam nadzieję,że dobrze
22 maj 19:12
Krzysiek60: Musze sobie skrecic glowe zeby odczytac

Poza tym jesli piszesz np x−2≠0 to muszisz byc konsekwentna do konca i x≠2 a nie x=2
To samo drugi zapisz
22 maj 19:16
Mila:
Popatrz na moje rozwiązanie 19:01 i zobacz błąd u siebie.
22 maj 19:16
Mila:
Dla jakiej liczby masz obliczyć wartość?
22 maj 19:17
miram: dla liczby 0,5
22 maj 19:21
Mila:
miram tam w linku w mianowniku jest:
4x3−8x2+x+2
a Ty podałaś o 17:37
4x3−8x2−x+2
To jaki ma być ten mianownik?
Bo dla 4x3−8x2+x+2 będzie inna dziedzina niż dla: 4x3−8x2−x+2
22 maj 20:18
Krzysiek60: I pomijac to ze pewnie pomylka
W linku
4x
2−1≠0
4x
2=−1
| | 1 | | 1 | |
x= − |
| lub |
| Toz to herezja dlaczego ? |
| | 2 | | 2 | |
22 maj 20:27
Mila:
Prosiłam, aby szukała błędu.
22 maj 20:30
miram : mila: Czyli rozumiem,że minus nie moze być
22 maj 20:31
Mila:
Napisz porządnie treść, a konkretnie jaki ma być mianownik, to wszystko ustalimy.
22 maj 20:42
miram: wyślę zdj sprawdzianu, ponieważ mam do w dwóch jakościach
22 maj 20:43
miram: go*
22 maj 20:43
Mila:
Dobrze.
22 maj 20:45
22 maj 20:53
Mila:
| | 1 | |
0.5= |
| nie należy do dziedziny funkcji |
| | 2 | |
wyrażenie nie sensu dla x=0.5 bo w mianowniku wychodzi 0, a przez zero nie wolno dzielić.
Nie można obliczyć wartości tego wyrażenia dla x=0.5
22 maj 21:03
Mila:

zad 6
Narysuj wykres funkcji:
1)
Rysujesz wykres
Punkty wykresu (1,−3), (3,−1)
2) przesuwasz o wektor [1,2]
1 jednostka w prawo i 2 jednostki w górę
| | −3 | |
otrzymujesz wykres f(x)= |
| +2 |
| | x−1 | |
narysuj na kartce i daj na wrzutę.
22 maj 21:11
Mila:
zadanie 1 a
| 9x | | 1 | |
| , obliczyc wartość dla x= |
| |
| 12−4x | | 6 | |
D:
12−4x≠0⇔12≠4x /:4
x≠3
| | 3 | | 1 | | 3 | | 34 | |
| = |
| : 11 |
| = |
| : |
| = |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
22 maj 21:36