wyznacz miarę kąta ostrego (trygonometria)
adrian: proszę o dokładne wyjaśnienie, bo w ogóle tego nie rozumiem
Wyznacz miarę kąta ostrego, który tworzą wskazówki zegara o godzinie:
15.30, 17.40, 22.20
22 maj 16:55
adrian: ?
22 maj 18:59
Krzysiek60: Wskazowka godzinowa przesuwa sie w ciagu 1 minuty o 0,5o (czyli 2 minuty to 1o
Minutowa przesuwa sie w ciagu 5 minut o 30 o
22 maj 19:01
Eta:

15:30
jak duża przebyła od 3 do 6 o 3*30
o=90
o
to mała odsunęła się od 3 o 30:2=15
o
czyli kąt między nimi jest równy:
90
o−15
o=
75o w mierze stopniowej
| | π | | 5 | |
co daje 75o* |
| = |
| π −−− w mierze łukowej |
| | 180o | | 12 | |
17:40
dużą przesunęła się od 5 do 8 o 3*30
o =90
o
mała odsunęła się od 5 o 40:2= 20
o
czyli kąt między nimi jest równy
90
o−20
o=
70o −− w mierze stopniowej
| | π | | 7 | |
co daje 70o* |
| = |
| π −− w mierze łukowej |
| | 180o | | 18 | |
22:20
analogicznie
wykonaj samodzielnie.........
22 maj 20:01
o rany julek:
Można pokusić się o napisanie wzoru ogólnego:
α=?=|30a−(5.5)b|
legenda:
a−liczba godzin na zegarze,a ∊ N ∧ a ∊ <0:12>,np.:22 to 10 itd.
b−liczba minut na zegarze
α>180o ⇒ ?=360o − α
23 maj 22:10