Równanie rekurencyjne.
Ris: Równanie rekurencyjne do ogólnego.
Wzór rekurencyjny:
a
n = 3a
n−1 + 4a
n−3
a
1 = −1
a
2 = 1
a
3 = 2
z x
n = 3x
n−1 + 0x
n−2 + 4x
n−3
dostałem
x
1 = −1
x
2 = 2 (podwójny pierwiastek)
z układu równań
−C
1 + 2C
2 + 2C
3 = −1
C
1 + 4C
2 + 8C
3 = 1
−C
1 + 8C
2 + 24C
3 = 2
dostałem
| | 8 | | 5 | | 3 | |
Wzór ogólny wyszedł: an = |
| *(−1)n − |
| * 2n + |
| * n * 2n |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
I o ile dostaje dobre wyniki dla a
1, a
2 i a
3, to a
4 mi źle wychodzi,
tzn inne ze wzoru rekurencyjnego i inne z ogólnego.
Co może być nie tak?
22 maj 12:20
22 maj 13:45
Ris: aj... faktycznie źle zapisałem równanie,
miałem x3 − 3x2 + 4 = 0
a, że wyszły "ładne" pierwiastki, nawet nie podejrzewałem, że tam może być błąd.
Dzięki wielkie, dalej sobie poradzę.
22 maj 16:01
Mila:
To jeszcze sprawdź treść zadania.
22 maj 17:58