Log przy podstawie 3 z liczby 4?
Dawid: Log przy podstawie 3 z liczby 4 ile jest równy? Jak to policzyć?
22 maj 12:01
Jerzy:
Kalkulatorem lub za pomocą tablic logarytmicznych.
22 maj 12:02
Dawid: Log34
C=ab
Czyli : 34=81
Jakoś to nie pasuje.
24 maj 14:57
Adamm:
logab=c ⇔ ac=b
oczywiście, a, b>0 i a≠1
log34=x ⇔ 3x=4
24 maj 16:17
24 maj 16:59
Adamm:
nieparzystą piszemy razem
to czy jest parzysta nie ma znaczenia
log34 jest liczbą niewymierną, i nie da się jej jakoś specjalnie ładnie zapisać
24 maj 17:43
szymon: tak
28 gru 19:58
szymon: skibdi skibdi
28 gru 19:59