matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jeżeli kąt α jest ostry
Tosia:
2sin
2
α
Wartość wyrażenia sin
4
α + cos
4
α +
wynosi...
1+tg
2
α
22 maj 10:41
Jerzy:
(sin
2
α + cos
2
α)
2
= 1
2
= 1
22 maj 10:43
Jerzy:
2sin
2
α
Sprawdź,że wyrażenie:
= 2sin
2
αcos
2
α
1 + tg
2
α
22 maj 10:44
Mila:
2sin
2
x
sin
4
x+cos
4
x+
=
sin
2
x
1+
cos
2
x
2sin
2
x*cos
2
x
=(sin
2
x+cos
2
x)
2
−2sin
2
x*cos
2
x+
=
sin
2
x+cos
2
x
=1
22 maj 17:25