mał@: Prosiłabym o pomoc przy zadaniu:
Oblicz:
1) sin3α gdy sinα=0,3 α∈(0; π/2)
2) sin4α + cos4α gdy sin2α=0,4 α∈(0,π/2)
14 lis 10:49
ufffoo:
Ze wzoru na
1) sin3α =3sinα - 4 sin
2α podstawić za sinα =0,3

sin3α = 4*0,3 -4 *0,09 = 0,84
2) ze wzoru sin2α= 2sinα * cosα
przekształcamy sin
4α +cos
4α= ( sin
2α +cos
2α)
2 - 2 sinα
2* cos
2α
w nawiasie = 1 bo jedynka tryg. to co poza nawiasem to
1/2 (4 sin
2α * cos
2α)
wstawiamy i otrzymasz;
sin
4α +cos
4α = 1 - 1/2*( sin2α)
2
wstawiamy za sin2α = 0,4
więc otrzymamy 1-1/2* 0,16 = 1 - 0,8 = 0,2


odp; sin
4α + cos
4α = 0,2
14 lis 13:41
coco: Czyli coco
14 lis 13:42
coco:
Sorry


wpierwszym pomyłkowo napisałam sin
2α zamiast sin
3α

wiec sprostowanie

!
sin 3α = 3sinα - 4 sin
3α ( popraw przy podstawianiu za sinα = 0,3

odp powinna być sin3α = 3*0,3 - 4 *0,027 = 0,9 - 0,11 = 0,79

!
14 lis 13:53