dane jest kolo o pronieniu r podzielone srednica MN
W jedno polkole wpisany zostal okrag C styczny do srednicy MN i do danego okregu
W drugim polkpolu widzimy wycinek kola AOB ktoremu odpowiada kąt srodkowy α
Jak wielki musi byc kąt α aby pole tego wycinka kola bylo rowne polu kola C ?
Odpowiedz to 90o
| |ON| | π|ON|2 | |||
Pole małego okręgu = πr2=π|OC|2=π( | )2= | |||
| 2 | 4 |
| απr2 | α | |||
Pole wycinka koła = | = | ×π|ON|2 | ||
| 360o | 360o |
| π|ON|2 | π|ON|2×α | ||
= | |||
| 4 | 360o |
| 1 | α | 360o | |||
= | ⇒ α= | ⇒ α=90o | |||
| 4 | 360o | 4 |