Ciąg arytmetyczny z logarytmami.
Adela: Cześć.
Mam problem z zadaniem z ciągów. Bardzo proszę o pomoc.
Sprawdź czy liczby log
3 2, log
3 (
√3−1), log
3 (2−
√3) w podanej kolejności tworzą ciąg
arytmetyczny.
| | a+c | |
Próbowałam coś z tym zrobić, stosując własność ciągu arytmetycznego b= |
| , jednak nadal |
| | 2 | |
coś mi nie wychodzi.
| log3 2 + log3 (2−√3) | |
| = log3 (√3−1) |
| 2 | |
| log3 2(2−√3) | |
| = log3 (√3−1) |
| 2 | |
| log3 (4−2√3) | |
| = log3 (√3−1) |
| 2 | |
log
3 (4−2
√3) = 2log
3 (
√3−1)
log
3 (4−2
√3) = log
3 (
√3−1)
2
log
3 (4−2
√3) = log
3 (3−1)
log
3 (4−2
√3) = log
3 2
Nie mam pojęcia co powinno być następnym krokiem.

Logarytmy nigdy nie były moją mocną stroną, więc mogłam się gdzieś pomylić.
19 maj 22:39
Adamm:
(√3−1)2=?
zaznaczam że na przykład
(2−1)2=12=1
ale
22−12=4−1=3
3≠1
19 maj 22:46
Krzysiek60: (a−b)2= a2−2*a*b+b2 tu jest blad
19 maj 23:01
Adela: Okej, już widzę swój błąd.
Czyli:
log3 (4−2√3) = log3 (3−2√3+1)
log3 (4−2√3) = log3 (4−2√3)
Dziękuję Ci bardzo za pomoc!
19 maj 23:05