matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Całka:
dx
∫
e
x
−1
Oblicz całkę
19 maj 21:04
Blee:
e
x
− 1 = t −> e
x
= t+1
dt
e
x
dx = dt −> dx =
t+1
dx
dt
dt
dt
∫
= ∫
= ∫
− ∫
= ...
e
x
− 1
t(t+1)
t+1
t
19 maj 21:08
Blee:
dt
dt
oczywiście powinno być ... = ∫
− ∫
t
t+1
19 maj 21:09
Blee:
Mozna tez inaczej:
1
e
x
e
x
−1
e
x
=
−
=
− 1
e
x
−1
e
x
−1
e
x
−1
e
x
−1
19 maj 21:14
Całka:
Dzięki wyszło
19 maj 21:26
jc:
1
e
−x
∫
dx = ∫
dx = ln(1−e
−x
)
e
x
−1
1−e
−x
19 maj 21:58