ciąg geometryczny
Ilona: W odpowiedzi do jednego z zadań liczby 91, 0, 0 traktowane są jako ciąg geometryczny.
Zakładając, że
a1=91
a2=0
a3=0
Jak traktować w tym niewykonalność dzielenia a3 przez a2 czyli 00 ? Czy to nie wyklucza
tego, że te liczby tworzą ciąg geometryczny?
19 maj 20:13
Sushi:
Podaj treść całego zadania
19 maj 20:15
Adamm:
a1=91, a2=a1*0=0, a3=a2*0=0
19 maj 20:16
Ilona: Wyznacz wszystkie trójwyrazowe ciągi geometryczne o wyrazach naturalnych, których suma
wyrazów jest równa 91. W odpowiedzi jest podane:
7,21,63
63,21,7
13,26,52
52,26,13
1,9,81
81,9,1
91,0,0
19 maj 20:19
Ilona: Adamm to oczywiste, ale czy to warunek wystarczający? Jeśli wyznaczam q na podstawie 3 i 2
wyrazu co wtedy?
19 maj 20:20
Adamm: Warunek wystarczający czego dokładnie?
19 maj 20:21
Ilona: Tego, że to jest ciąg geometryczny.
19 maj 20:23
Adamm:
Ciąg geometryczny w ogólnie przyjętej definicji, to ciąg dla którego istnieje taka liczba q,
że zachodzi an+1=q*an dla każdego n≥1
ciąg a1=91, a2=0, a3=0 jest geometryczny, bo taka liczba istnieje, i jest to 0
19 maj 20:25
Ilona: właśnie znalazłam, że 0,0,0 to też ciąg geometryczny − troszeczke to dziwne
19 maj 20:27
Pawlik: Ale : a2/a1 =q ⇒ q= 0/91 = 0 , oraz a3/a2 = q ⇒ q = 0/0 = ? ? ?
19 maj 20:28
Adamm: no i? Dzielisz przez 0 i się dziwisz, że głupie wyniki otrzymujesz?
19 maj 20:30
Ilona: no właśnie definicja nic nie mówi o takim szukaniu q
19 maj 20:31
Pawlik: Czyli liczby 91,0,0 oraz liczby 0,0,0 sa czy nie sa wyrazami ciagu geometrycznego ? ?
19 maj 20:32
Ilona: są
19 maj 20:33
Adamm: Przytoczyłem ci definicję
19 maj 20:33
Pawlik: Ja znam taka definicje ciagu geometrycznego:
| | an+1 | |
dla kazdej liczby naturalnej n > 0 iloraz |
| = q = const. |
| | an | |
19 maj 20:35
Ilona: nie nie
To jest jedna z własności. Nie dodałeś tylko jednego ważnego założenia do tej własności:
wszystkie wyrazy są różne od zera.
19 maj 20:38
Adamm: To nie jest poprawna definicja, sam napisałeś, 0/0=?
19 maj 20:38
Pawlik: Wedlug tej definicji ktora podalem liczby 91,0,0 nie sa ciagiem geometrycznym !
19 maj 20:43
Ilona: To nie jest definicja ciągu tylko własność wyrazów ciągu, przy założeniu, że każdy wyraz jest
różny od zera.
19 maj 20:44
Ilona: Dobrze idzie rozkminianie − mam drugie zadanie

Ile jest liczb trzycyfrowych, których cyfry tworzą ciąg geometryczny.
W odpowiedzi podano: 26 liczb
Znalazłam takie:
111, 222... 888,999 czyli razem 9
100, 200...900 czyli też 9
124, 421, 139, 931, 248, 842 czyli 6
Razem 24 czyli brakuje dwóch...
19 maj 20:56
Adamm:
chodzi o to że sprawdzasz jedynie ciągi o ilorazach będących liczbami naturalnymi
19 maj 21:01
Adamm:
4, 6, 9
9, 6, 4
19 maj 21:02
Ilona: myślałam o ułamkach ale nie wpadło do głowy − dzięki
19 maj 21:07
Mila:
Pawlik
a
n=a
n−1*q , q− stała, n>1
Jeżeli a
1≠0 i q≠0 to wtedy możemy zapisać wzór (iloraz):
19 maj 21:18