pochodne
OSIOŁ: Proszę o pomoc w znalezieniu błędu:
Znajdź pochodną fukncji:
sin25x
z= sin2x z'=2cos x
w= 5x w'=5
f'(x)= 2cos (5x)*5
19 maj 17:39
Mila:
f(x)=sin2(5x)
f ' (x)=2*sin(5x)*(sin5x)'=2sin(5x)*cos(5x)*(5x)'
f '(x)=5*2sin(5x)*cos(5x)=5sin(10x)
=============================
19 maj 17:43
Dziadek Mróz:
y = sin2(5x)
y = u2 u = sin(v) v = 5x
y' = [u2]' = 2u * u' = (1)
u' = [sin(v)]' = cos(v) * v' = (2)
v' = [5x]' = 5
(2) = cos(5x) * 5 = 5cos(5x)
(1) = 2sin(5x) * 5cos(5x) = 10sin(5x)cos(5x) = 5(2sin(5x)(cos(5x)) = 5sin(10x)
19 maj 18:06