Pole magnetyczne
Krzysztof: | | m | |
Elektron poruszający się z prędkością V=107 |
| wpada w obszar jednorodnego pola |
| | s | |
magnetycznego o indukcji B=0,5T pod kątem α=60
o względem kierunku wektora B. Oblicz promień
toru śrubowego, po którym będzie poruszał się elektron.
19 maj 17:20
Lech: vx = v*sin α , predkosc elektronu wzdluz kierunku wewktora indukcji B .
mvx2/r = evx*B ⇒ r= mv sin α / eB
19 maj 22:06
Lech: sorry, vx − prędkość prostopadła do kierunku wektora indukcji B
20 maj 09:07