kolo
popek: Obliczyc całkę podwójną ∫∫(x+y+2)dxdy gdzie obszar całkowania D jest kołem o śrdoku w poczatku
ukladu wsporzednych i promieniu rownym 1.
Czyli tak:
Zzamień to na współrzedne biegunowe: x = rcosφ i y = rsinφ
Obszar całkowania 0≤x≤1 i 0≤y≤2π
Czyli będzie:
(nie umiem zrobić całki oznaczonej w sensie, że ∫ gdzie u góry jest 1 i na dole 0 więc będe
pisać 1∫0)
1 ∫ 0; 2π ∫ 0 {(r(sinφ+cosφ)+2))* rdφ = 1 ∫ 0; 2π ∫ 0 {r2(sinφ+cosφ)+2r)*dφ = i co dalej?
podstawiac po prostu 2π i 0 za φ?
19 maj 13:04
jc: Zwróć uwagę, że ∫∫ xdxdy = ∫∫ydxdy = 0 na zadanym obszarze.
Dlatego ∫∫ (x+y+2) dxdy = 2 ∫∫ dx dy = 2π.
19 maj 13:18
popek: Niezbyt to rozumiem. Co więc powinienm zrobić w tym moim przykładzie?
19 maj 13:40
jc: A co chciałbyś zrobić?
1. całka z sumy = suma całek
2. całka z funkcji nieparzystej po symetrycznym zbiorze = 0
3. stałą możemy wyciągnąć prze całkę
4. całka z jedynki = pole
5. pole koła o promieniu 1 = π
19 maj 13:59
popek: W sensie, nie rozumiem tego co napisałeś. Nie wiem czy mam to podstawić tak jak napisałem, czy
co.
19 maj 14:00
jc: Którego punktu nie rozumiesz?
19 maj 14:07
popek: Zwróć uwagę, że ∫∫ xdxdy = ∫∫ydxdy = 0 na zadanym obszarze.
Dlatego ∫∫ (x+y+2) dxdy = 2 ∫∫ dx dy = 2π.
19 maj 18:22
popek: Co mam zrobić po tym wymnożeniu po prostu, coś wyłączyć czy jak to
19 maj 18:22
Mila:
Licz po kolei, też wyjdzie to samo.
∫∫
D(x+y+2) dx dy=
=
0∫
1[∫
02π (rcosφ+r sinφ+2)r dφ] dr=
=
0∫
1[∫
02π (r
2cosφ+r
2sinφ+2r) dφ] dr=
=
0∫
1 [r
2sinφ−r
2 cosφ+2r*φ]
02π dr=
| | 1 | |
=0∫1 (4r*π) dr=4π*0∫1 rdr=4π[ |
| r2]01=2π |
| | 2 | |
19 maj 18:50
popek: W 4 linijce podstawiłaś po prostu 2π i 0? Czy jak?
20 maj 06:06
Blee:
Popek ... co Ty robisz na studiach? Bo na pewno nie uwazasz na zajeciach.
20 maj 08:38
popek: Nie widziałem z rana tego, że tam jest nawias i za tym są dane

Rozumiem teraz, że dopiero po tej linijce jest podstawienie i wyliczenie.
20 maj 11:53