Skąd bierze się 'z' w relacji przechodniej
Ris: Jak określać relacje dla zbioru punktów?
Przykładowo:
X = {1, 2, 3, 4, 5}
ϱ = {(x, y) ∊ X2 : x2 ≤ y}
ϱ = {(1, 1); (1, 2); (1, 3); (1, 4); (1, 5); (2, 4); (2, 5)}
Nie jestem pewien, jak powinienem określać relację w takim przypadku.
Relacja x2 ≤ y, ale jak ją 'podstawić'?
(1, 1)2 ≤ (1, 2)?
czy może, dla (x, y): 12 ≤ 1?
I czym jest z ze wzoru na przechodniość xRy ∧ yRz ⇒ xRz?
19 maj 11:25
Adamm:
dwa punkty x, y są w relacji albo nie
to czy są czy nie, decyduje czy należą do zbioru ϱ
np. 1 jest w relacji z 2 bo (1, 2)∊ϱ
ale już 2 nie jest w relacji z 1, bo (2, 1)∉ϱ
we wzorze na przechodniość, tam powinien być jeszcze kwantyfikator
∀x, y, z∊X xRy ∧ yRz ⇒ xRz
tutaj x i y nie mają wiele wspólnego z twoim x i y w oznaczeniu zbioru ϱ
19 maj 11:32
Ris: czyli jeśli 'testuje' przechodniość, to dla (x, y) z par, dla których zachodzi relacja
(bo jeśli relacja nie zachodzi, to nie może być np. przechodnia?),
a z to będzie dowolna liczba ze zboru X?
czy raczej taka, która spełnia yRz, dla par (y, z)?
np 12 ≤ 2 ⋀ 22 ≤ 4 ⇒ 12 ≤ 4 itd. i wychodziłoby na to, że relacja jest przechodnia?
19 maj 12:36
Adamm:
bierzesz (x, y) tak żeby xRy, jak napisałeś
potem bierzesz z tak żeby yRz, to nie może być dowolna "liczba"
(to nie musi być w ogóle liczba, to może być dowolny abstrakcyjny element jakiegoś zbioru)
jak sprawdzisz wszystkie przypadki, to wiesz czy jest przechodnia
ta relacja jest akurat przechodnia
19 maj 12:45
Adamm:
problem może pojawić się gdy nie znajdziesz trzech takich punktów x, y, z, ze zbioru X
dla których xRy oraz yRz jednocześnie
wtedy poprzednik w implikacji jest zawsze fałszywy, więc jest to zawsze prawda,
i relacja jest przechodnia
19 maj 12:50
Ris: Już rozumiem, dzięki wielkie.
19 maj 12:52