obszar
popek: Potrzebuje przedział obszaru całkowania gdzie D jest obszarem ograniczonym krzywymi y=x2−3,
y+1=x
Pewnie tam trzeba to jakoś podzielić, ale nie mam pojęcia jak.
Ktos pomoże?
19 maj 09:59
popek: Fajnie gdyby był rysunek.
Dziękuje.
19 maj 10:00
jc: Przecięcie prostej z parabolą:
x−1=x2−3
x2−x−2=0
x=−1 lub x=2
Obszar:
−1 ≤ x ≤ 2
x2−3 ≤ y ≤ x−1
(prosta i parabola rozcinają płaszczyznę na 5 części,
z których tylko opisana powyżej jest ograniczona).
19 maj 10:11
popek: Ograniczony, czyli jest raz z góry i raz z dołu, prawda?
Ale nie umiem sobie tego zobrazować. Dlaczego na 5?
19 maj 10:28
jc:

Tyko piąty fragment jest ograniczony. Pozostałe fragmenty rozciągają się dowolnie daleko.
19 maj 10:40
popek: A tak, to ja myslalem wlasnie tylko o tym 5. To równanie liniowe miało być x+y=1, ale zamysł
ogolnie ten sam.
Czyli będzie x−1≤y≤x2−3?
19 maj 10:52
jc: Nie. Będzie tak: 1−x ≤ y ≤ x2−3
19 maj 10:59
popek: znów pomyliłem

Dzieki
19 maj 12:03
Mila:

y=x
2−3, y+1=x
y=x−1
x
2−3=x−1
x
2−x−2=0⇔x=−1 lub x=2
∫
−12∫
x2−3x−1 f(x,y) dy dx
19 maj 18:01