matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Na okregu
Wariat:
Na okregu o promieniu 2 cm opisano trojkat prostokatny o przeciwprostokatnej o dlugosci 10. Oblicz dlugosci pozostalych bokow tego trojkata
19 maj 09:22
an:
p=r+c
S
r=
p
a
2
+b
2
=c
2
a=6 lub a=8
19 maj 11:41