iloczyn skalarny funkcji
matematyka: Cześć,
Muszę obliczyć iloczyn skalarny dwóch funkcji. Wiem jak się liczy iloczyn skalarny wektorów.
Dla
przykładu: iloczyn skalarny wektorów v=(vx, vy) i u=(ux,uy), będzie: vu=vxux+vyuy.
Czy iloczyn skalarny funkcji:
y=ax+b
z=ax+bx+c,
będzie wynosił: yz=ax2+bbx+c ?
18 maj 17:46
piotr: W przestrzeni funkcji ciągłych C(α, β) iloczyn skalarny
<y(x), z(x)> = ∫αβ y(x) z(x) dx
18 maj 17:52
matematyka: pierwszy człon oznacza całkę oznaczoną od a do β?
18 maj 18:54
18 maj 19:17