Problem z nierównością
MIchał: Mam problem z zadaniem: (x2 − 4x)/(x2−5x+4)>0. Rozpisuje to jako (x2−4x)(x2−5x+4)>0.
wychodzi mi x=0, x=4, x=1, x−4 i x∊(0,1) U (4, ∞). W odpowiedziach jest x∊(−∞, −2) U (1, 2) U
(4, ∞)
18 maj 17:07
3Silnia&6:

x(x−1)(x−4)
2 >0 , x≠1, x ≠ 4
odp. x ∊ (−
∞, 0) ∪ (1, 4) ∪ (4,
∞)
18 maj 17:20
MIchał: Dlaczego przy 4 odbiłeś w górę?
18 maj 17:28
3Silnia&6: bo jest parzysta potęga przy (x−4)
18 maj 17:35
MIchał: Ok. A skąd wziąłeś x(x−1)(x−4)2. Ja miałem x(x−4)(x2−5x+4)>0
18 maj 17:39
3Silnia&6: x2−5x+4 =(x−4)(x−1)
18 maj 17:55
Krzysiek60: | | x2−4 | |
odpowiedz z ksiazki jest do takiej nierownosci |
| >0 |
| | x2−5x+4 | |
wiec cos zle przepisane
18 maj 18:02
MIchał: Rozumiem. Jeszcze jedno: czy bez takiego przekształcenia da się jakoś określić poprawnie
wykres?
18 maj 18:06
Mila:
w(x)=x
2−5x+4
Δ=9
x=1 lub x=4
Z.
x≠1 i x≠4
x<0 lub x>1
x∊(−
∞,0)∪(1,4)∪(4,
∞)
18 maj 18:33