asd
Dickens: Mam zadanie znaleźć równanie różniczkowe gdy dana jest jego całka ogólna
czy jest jakis sposób na rozwiązanie tego zadania czy tylko zgadywanie? przecież pewna całka
ogólna moze byc rozwiązaniem wielu równań różniczkowych
przykład z tego zadania
y=Cx4, ODP. xy' = 4y
18 maj 13:14
jc:
C=yx−4
Różniczkujesz obie strony.
0=(yx−4)' = y'x−4−4yx−5
xy' = 4y
18 maj 13:49
Dickens: Dzieki
18 maj 13:56
Dickens: a tutaj jak pozbyć się tych stałych
y=C1sinx + C2cosx
18 maj 14:46
Dickens: tamten przykład zrobiłem, ale teraz niemoge rozwiązać tego
y=aebx
18 maj 16:16
jc:
y = a ebx
y'=ab ebx
y'/y = b
(y'/y)' = 0
yy'' = (y')2
18 maj 16:34
Dickens: Dziekuje bardzo za pomoc, głupio mi pytać o następne wiec prosze chociaż o wskazówki

y = C
1x + C
2e
x
(x−C)
2 + (y+2)
2 = r
2
18 maj 18:09
jc: Być może tak:
y=Ax+Bex
y' =A + Bex
y'−y=A(1−x)
[(y'−y)/(1−x)]'=0
(x−C)2+(y+2)2=r2
(x−C)+y'(y+2)=0
1+[(y+2)y']'=0
18 maj 19:27