dowod
zioom: Budujemy nieskończony ciąg figur (Fn). Pierwszą figurą jest kwadrat o boku a. Następnie
dzielimy każdy bok kwadratu na trzy różne części i "doklejamy" cztery kwadraty o boku a/3. W
ten sposób otrzymujemy drugi wyraz ciągu. W kolejnym kroku dzielimy trzy boki mniejszych
czterych kwadratów i "doklejamy" do nich dwanaście kwadracików o boku a/9. Analogicznie
konstruujemy kolejne figury.
Niech Ln oznacza obwód figury Fn, a Pn − pole figury Fn. Wykaż, że Ln = \frac{4a(2n + 1)}{3} i
Pn = a2(\frac{5}{3}−\frac{2}{3n})
18 maj 12:39
Ice Tea:
| | a1 | |
Korzystając z wzoru: S = |
| |
| | 1−q | |
| | 4 | |
podstaw odpowiednie wartości (q= |
| ) i oblicz tą sumę. Dowód musisz przeprowadzić sam |
| | 3 | |
albo wprowadzić dane w odpowiedni sposób.
18 maj 12:53