Udowodnienie
Piotrek33xx:
Udowodnij, że dla każdej nieujemnej liczby całkowitej n, liczbę (3+2 √2 )n można przedstawić
w postaci an+bn √2, gdzie liczby an i bn są całkowite i dodatnie. Wywnioskuj stąd, że
(3−2 √2 )n = an−bn √2 dla każdej nieujemnej liczny całkowitej n.
Witam mam problem z powyższym zadaniem kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać,
czy ktoś by mi je rozwiązał i przedstawił tok rozumowania?
17 maj 23:47
Basia: skorzystaj z dwumianu Newtona
inny sposób to dowód indukcyjny
17 maj 23:54
Basia: dowód indukcyjny
n=1
(3+2√2)n = 3+2√2 a1=3 b1=2
Zi: (3+2√2)n = an+bn√2 an,bn∊Z+
Ti: (3+2√2)n+1 = an+1+bn+1√2 an+1,bn+1∊Z+
d−d:
(3+2√n)n+1 = (3+2√2)n*(3+2√2) = (na mocy Zi)
(an+bn√2)(3+2√2) = 3an + 2an√2+3bn√2+2bn*2 =
(3an+4bn)+(2an+3bn)√2
skoro an,bn∊Z+ to an+1=3an+4bn i bn+1=2an+3bn oczywiście też
a to kończy dowód
18 maj 00:02
Piotrek33xx: Bardzo dziękuje
18 maj 09:06
Adamm: Od razu można było poprowadzić dowód obu faktów
18 maj 09:08