Nie da rady:
| (1−2x)(1+2x) − (1+x)(1+x) | |
| − 1 > 0 |
| (1+x)(1+2x) | |
| 1−4x2 − (1+2x+x2) | | (1+x)(1+2x) | |
| − |
| > 0 |
| (1+x)(1+2x) | | (1+x)(1+2x) | |
| −5x2 − 2x | | 1+3x+2x2 | |
| − |
| > 0 |
| (1+x)(1+2x) | | (1+x)(1+2x) | |
| −7x2 − 5x − 1 | |
| > 0 |
| (1+x)(1+2x) | |
(−7x
2 − 5x − 1)(1+x)(1+2x) > 0
Δ<0 dla (−7x
2 − 5x − 1) = 0 −> wniosek, przyjmuje tylko wartosci ujemne bo minus przy x
2
zatem zostaje nam rozwiazac
(1+x)(1+2x) < 0 (czemu zmiana znaku nierownosci ?
podzielilem przez (−7x
2 − 5x − 1) skoro to wyrazenie nie ma pierwiastkow
(mam pewnosc ze nie dziele przez zero oraz caly czas ma te sama wartosc
w tym przypadku ujemna bo parabola skierowana w dol o wierzcholku ponizej
osi OX)
No i z (1+x)(1+2x) < 0
punkty to x=−1, x=−1/2
rysujemy wezyk od prawej od gory (bo dodatnie gdybysmy wymnozyli x*2x to mamy ddatnie przy
najwiekszej potedze iksa)
zatem odp. x ∊ (−1 , −1/2 )