obliczanie czy funkcja jest ciągła
MożeJutroZdam: Ogólnie to sytuacja wygląda tak że potrzebuję dowiedzieć się jak obliczyć czy funkcja jest
ciągła z takiego czegoś:
P(x)={ x
2 dla x ∊ (0;2)
{ 4x − x
2 dla x ∊ < 2;4)
UP
To było przypięte do P(X) w jednej klamrze, ale nie umiem tak zrobić

Prosiłbym o
jakieś wyjaśnienia co i jak
Bo jestem totalnym debilem
17 maj 20:23
piotr: podejrzanym o nieciągłość jest tu x=2
liczymy:
limx→2−x2 = 4
limx→2+(4x−x2) = 0
granice są nierówne, a więc funkcja P(x) w punkcie x=2 jest nieciągła.
17 maj 20:36
piotr: w pozostałych punktach dziedziny jest P(x) jest ciągła
17 maj 20:38
MożeJutroZdam: Dziękuję Ci bardzo <3
17 maj 20:39
matfiz: Tak na przyszłość: funkcja jest ciągła, gdy limx→x0+ = limx→x0− = f(x0)
17 maj 21:54
18 maj 07:55
Jerzy:
@matfiz , to nie wystrcza. To co napisałś, to tylko jeden z trzech warunków.
18 maj 08:59
Jerzy:
Dobra ... nie doczytałem do końca.
18 maj 09:02
matfiz: Jeden z trzech?
18 maj 09:29