...
Gackt: Na okręgu losowo wybrano kolejno punkty P1, P2, P3 i P4.
Obliczy¢ prawdopodobieństwo, że
cięciwa P1P2 przetnie cięciwe P3P4 wewnątrz okręgu.(Pstwo geometryczne)
Ma ktoś pomysł?
17 maj 19:54
Adamm: narysuj sobie parę przypadków
17 maj 20:06
Adamm: prawdopodobieństwo wygląda na 1/2
17 maj 20:17
Gackt: Już tyle nad tym siedzę...

W ogóle nie wiem jak zdefiniować omege ; powiedzmy P1,P2∊
[0,2πr].
Wylosowany punkt daje mi konkretną długość. W ogólnym przypadku musi zajść
suma 3 warunków 1 z nich to 0<x<P1
P1<y<P2 tyle że potem wstawiając do wzoru x i y sie nie
poskraca.
17 maj 20:20
Adamm: właściwie to 2/3 brzmi poprawniej
17 maj 20:25
Gackt: No dobrze ale jak do tego doszedłeś? czym jest dla Ciebie omega?
17 maj 20:29
Adamm:
Jako przestrzeń zdarzeń przyjąłem kostkę [0, 1]
4
z tej kostki wybieramy 4 punkty
a, b, c, d
mamy 4 możliwości z dokładnością do zamiany miejscami a i b lub c i d
a<b<c<d, c<d<a<b, a<c<d<b, c<a<b<d
| | 1 | |
każda z prawdopodobieństwem |
| |
| | 4! | |
| | 16 | | 2 | |
czyli nasze prawdopodobieństwo to |
| = |
| |
| | 4! | | 3 | |
17 maj 21:17
Adamm: właściwie to jeden punkt (a, b, c, d)
17 maj 21:19
Adamm: ale to chyba nie jest dobrze
w zadaniu wybieramy punkty po kolei
tutaj wybieramy wszystkie na raz
17 maj 21:20
Pytający:
Adamm, byłoby dobrze, ale mamy 6 możliwości z dokładnością do zamiany miejscami a i b lub
c i d (przecież 4!=2!*2!*6):
a<b<c<d, c<d<a<b, a<c<d<b, c<a<b<d,
a<c<b<d, c<a<d<b
Cięciwy ab i cd przecinają się właśnie w podkreślonych przypadkach, stąd szukane
| | 2*2!*2! | | 1 | |
prawdopodobieństwo to |
| = |
| . |
| | 4! | | 3 | |
Inaczej:
rozważmy kolejności punktów na okręgu (np. zgodnie z ruchem wskazówek zegara) począwszy od P1
(mamy 3! różnych konfiguracji). Każda kolejność jest równie prawdopodobna, natomiast
wspomniane cięciwy przecinają się w przypadkach:
P1, P3, P2 i P4
P1, P4, P2 i P3
| | 2 | | 1 | |
Stąd szukane prawdopodobieństwo to |
| = |
| . |
| | 3! | | 3 | |
Inaczej:
| | 1 | |
∫01(α(1−α)*2! dα)= |
| // P1 w ustalonej pozycji, P2 α*(długość okręgu) "dalej", wtedy |
| | 3 | |
P3 i P4 muszą trafić w dowolnej kolejności (2!) odpowiednio między P1 i P2 (prawdopodobieństwo
α) oraz między P2 i P1 (prawdopodobieństwo (1−α))
17 maj 21:56
Adamm: w pewnym momencie ustaliłem że będę liczyć zdarzenie odwrotne, ale koniec końców
zapomniałem że liczę właśnie zdarzenie odwrotne
17 maj 22:33
Adamm: liczę −prawdopodobieństwo− zdarzenia przeciwnego*
17 maj 22:34