matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Xdd
octopus:
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n
), wiedząc, że: b) a
6
− a
4
= 432 i a
5
− a
4
= 108
17 maj 19:50
Adamm:
a(q
5
−q
3
)=432, a(q
4
−q
3
)=108 108(q+1)=432 q=3 a=2
17 maj 19:53