Udowodnić że NWD jest równe 1 lub 5
Kar0lu: Witam, mam pytanie co do żądania bo trochę utknąłem :
"Jeśli n jest liczbą całkowitą, to NWD(n2 + 1, (n + 1)2 + 1) jest równy 1 lub 5."
Dziwnie sformułowane zadanie ale prawdopodobnie chodzi o udowodnienie że to NWD jest równe 1
lub 5.
Ogólnie dochodzę do momentu kiedy udowadniam że liczba która dzieli n2 + 1 oraz (n + 1)2 + 1
dzieli także 2n + 2.
Proszę o pomoc ;__;
17 maj 18:14
Adamm:
NWD(n2+1, n2+2n+2)=NWD(n2+1, n2+2n+2−(n2+1))=NWD(n2+1, 2n+1)=
=NWD(2n2+2, 2n+1)=NWD(n−2, 2n+1)=NWD(n−2, 5)=5 gdy 5|(n−2) i 1 w przeciwnym wypadku
17 maj 18:18
Kar0lu: Sory, ale czy mógłbyś /mogłabyś rozpisać co się dzieje od momentu "NWD(n2+1, 2n+1)=
=NWD(2n2+2, 2n+1)=NWD(n−2, 2n+1)=NWD(n−2, 5)=5" , bo trochę nie kumam
17 maj 18:29
Pytający:
NWD(2n2+2, 2n+1)=NWD(2n2+2−n(2n+1), 2n+1)=NWD(2−n, 2n+1)=NWD(n−2, 2n+1)=
=NWD(n−2, 2n+1−2(n−2))=NWD(n−2, 5)
17 maj 18:43
Kar0lu: Teraz z kolei nie rozumiem dlaczego NWD(2n2 +2, 2n+1)=NWD(2n2 +2−n(2n+1), 2n+1)
Skąd nagle pojawia się to "n(2n+1)". Wiem że to NWD jest również NWD dla liczby 2n+1 ale
dlaczego dla n(2n+1) ?
17 maj 18:50
Pytający:
NWD(a, b)=NWD(a+bc, b) dla c∊ℤ.
Natomiast "wiem że to NWD jest również NWD dla liczby 2n+1 ale dlaczego dla n(2n+1)" brzmi bez
sensu, NWD ma co najmniej dwa argumenty (NWD czegoś i czegoś).
17 maj 19:11
Kar0lu: Okeeej "NWD(a, b)=NWD(a+bc, b) dla c∊ℤ." Wszystko mi wyjaśniło, wielkie dzięki . A co do
tamtego co napisałem to do teraz nie wiem o co mi chodziło
17 maj 21:16