pochodna funkcji
matfiz: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=x3+mx2+3mx+9−2m. Wyznacz te wartości parametru m, dla
których dwa pierwiastki x1 i x2 równania f'(x)=0 spełniają warunek x12+x22=6x1*x2.
Wyliczyłam już:
− pochodną: f'(x)=3x2−2mx+3m
− x1+x2 = 2m/3, a x1*x2 = 3 (z wzorów Viete'a)
Jako warunki przyjęłam: Δ>0 i x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2=6x1*x2
Rozwiązałam nierówność z delty i wyszło mi m<1/9.
Rozwiązałam równanie podane w treści zadania (z pierwiastkami) i wyszło mi w ostatecznej
postaci 4m2=216.
W odpowiedziach jest jednak, że m=18.
Nie wiem, gdzie popełniłam błąd. Byłabym wdzięczna za pomoc. Miłego dnia!
17 maj 17:00
matfiz: * x1*x2 = m
17 maj 17:04
matfiz: To jest jeden błąd. Z nim rozwiązałam nierówność. Tak wiec teraz wychodzi m2=18.
17 maj 17:04
matfiz: Błąd jest w delcie. Tylko gdzie?
17 maj 17:06
matfiz: Okej, już zrobiłam.
17 maj 17:08
matfiz: Nieważne. Przepraszam za zamieszanie.
17 maj 17:08
piotr: jeszcze m=0, ale gdy Δ≥0
17 maj 17:55