Eta:

1/ rysunek
|AD|=2b, |BC|=2c , |BD|=d
| | 1 | | 1 | |
P(ABD)= |
| *2b*d*sinα i P(BCD)= |
| *2c*d*sinγ |
| | 2 | | 2 | |
z treści zadania z równości pól otrzymujemy:
| | bsinα | |
bsinα=csinγ ⇒ c= |
| |
| | sinγ | |
2/ z tw. sinusów
w ΔEDM i w ΔBFM
| |EM| | | b | | |MF| | | c | |
| = |
| i |
| = |
| |
| sinα | | sinβ | | sinγ | | sinβ | |
| | bsinα | | csinγ | | bsinα | | sinγ | | bsinα | |
|EM|= |
| i |MF|= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | sinβ | | sinβ | | sinγ | | sinβ | | sinβ | |
zatem : |EM|=|MF|
c.n.w
anaisy:
A
1, E
1, F
1, C
1 są rzutami A, E, F, C na BD odpowiednio.
Z tw. Talesa
| | DE | | EE1 | |
2= |
| = |
| , czyli EE1=12AA1. |
| | DA | | AA1 | |
Analogicznie
FF
1=
12CC
1.
Gdy EM prostopadłe do DB, to M=E
1=F
1, czyli koniec.
Załóżmy więc, że nie.
Skoro pola ADB i DBC są równe to AA
1=CC
1, więc EE
1=FF
1.
Mamy ∡EE
1M=∡MF
1F, ∡EME
1=∡F
1MF, czyli też ∡E
1EM=F
1FM, stąd z kbk trójkąty EE
1M i FMF
1
są przystające czyli EM=MF