Własność wartości bezwzględnej
MK: Witam, chciałbym poprosić o udowodnienie tej własności wartości bezwzględnej i wyjaśnienie mi,
dlaczego moje rozumowanie jest błędne.
Właśność:
√x2=|x|
Mianowicie, niech x = 8
Wtedy √82=√64= 8 lub −8, jednak według tej własności to x nie może być równe −8, ponieważ
wartość bezwzględna z dowolnej liczby jest większa od 0.
17 maj 14:53
Lech: mylisz dwa pojęcia, poczytaj o pierwiastku arytmetycznym np. √64 = 8 i tylko tyle
oraz pierwiastek algebraiczny √x2 = | x | czyli = x lub = − x
17 maj 15:02
17 maj 15:16
Blee:
x to niewiadoma ... nie znany jej znaku, moze przyjmowac zarowno wartosc dodatnia jak i ujemna.
Ale wiemy ze kwadrat tej liczby jest rowny a.
Stad x= +√a (liczba dodatnia) lub x = −√a (liczba ujemna).
Oczywiscie przy zalozeniu ze a≥0
17 maj 15:31
Adamm:
√x2=y to z definicji dodatnie rozwiązanie równania
x2=y2
czyli y=|x|
17 maj 16:40