trójkat
galeon:

rysunek do pierwszego zadania jak obliczyć h,x,y i pole nie wiem jak obliczyc h z reszta sobie
poradzę
dzięki
17 maj 14:11
Krzysiek60: W trojkacoe prostokatnym wysokosc poprowadzona z kata prostego jest rowna sredniej
geometrycznej na jakie podzielila przeciwprostokatna
h= √16*49
17 maj 14:36
galeon: przepraszam ale nie wiem co ty do mnie mówisz jaka średnia geometryczna nic nie kumam dlaczego
pierwiadtek
17 maj 14:49
galeon: czy to z twierdzenia talesa że 16 dzielone na h = h dzielone na 49?
17 maj 14:58
17 maj 15:03
galeon: ale ja jestem z gimnazjum.......
17 maj 15:20
galeon: nie mielismy jeszcze tw.Talesa ale z tego co Piszecie to chyba to...
17 maj 15:30
Pytający:
Podobieństwo trójkątów wystarczy, wszystkie 3 trójkąty są do siebie podobne (te same kąty).
Wtedy faktycznie:
h/16=49/h ⇒ h=√16*49
17 maj 15:43
Krzysiek60:

Raczej z podobienstwa trojkatow
α+β=90
o
AD=x−−−rzut przyprostokatnej AD na przeciwrostokatna AB
DB=y −−−rzut przyprostokatnej BC na przeciwprostokatna AB
x+y=AB − dlugosc przeciwprostokatnej
Sredna geometryczna (a) dwoch liczb (bi c ) jest rowna pierwiastkowi kwadratowego z iloczynu
tych liczb
a=
√b*c to juz wiadomo w klasie 7
Tw. W trojkacie prostokatnym wysokosc wykreslona z wierzchoklka kata prostego na
przeciwprostokatna jest srednia geometryczna
obu odcinkow na jakie podzielila przeciwprostokatna
Zalozenie
∡C=90
o i h⊥AB
Teza AD : h = h ; DB
Dowod ; Rozpatrujemy trojkaty ACD i DBC
Sa podobne na podstawie pierwszej cechy podobienstwa trojkatow bo
∡ACD=∡CDB jako proste
∡β= ∡B jkao katy o ramionack parami prostopadlych (AC⊥CB i CD⊥AB )
Z podobienstwa tych trojkatow wynika proporcjonalnosc odpowiednich bokow
AD : h = h : DB
x : h = h : y
x | | h | |
| = |
| ⇒ h2=x*y ⇒h=√x*y cnd |
h | | y | |
17 maj 15:59
Blee:
Można też pobawić się tw. pitagorasa:
x2 = h2 + 162
y2 = h2 + 492
x2 + y2 = (16+49)2
z tych trzech równań mamy:
2h2 = (16+49)2 − 162 − 492
2h2 = 162 + 2*16*49 + 492 − 162 − 492
2h2 = 2*16*49
h2 = 16*49
h = 4*7 = 28
a następnie:
x2 = 162 + 282 −> wyznaczasz x
y2 = 492 + 282 −> wyznaczasz y
17 maj 16:06
galeon: a możecie to jakoś wytłumaczyć bo co z tego że to przepiszę jak nie będe umiała wytłumaczyć
dlaczego h= √16x49 proszę
17 maj 16:07
galeon: dzięki juz wszystko wiem.......
17 maj 16:09
galeon: pytanko do Krzyśka 60 a dlaczego jest proporcja AD:h i h DB a nie AD:h i DB:h, moze coś
mi się pogmatwało
17 maj 16:18
Eta:
A może tak:

"blee" .......małą literą ! "Pitagoras"........ wielką literą !
17 maj 16:21
galeon: kochani wyliczam długości boków trójkąta ale wychodzą mi "głupie " liczby pomożecie?Wyliczam z
tw.Pitagorasa bo wysokośc mi wyszła h=28 i sie przestraszyłam ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,że może
robię coś nie tak
17 maj 17:35
Mila:
Twierdzenie Pitagorasa.
Podobieństwo trójkątów prostokątnych.
Twierdzenie Talesa.
Co z tego miałaś?
Jaki masz podręcznik− Matematyka z plusem?
17 maj 17:41
Mila:
h=28.
17 maj 17:42
Krzysiek60: Co to znaczy glupie liczby ?

h=28
Mozesz z tw Pitagorasa albo skorzystac z nastepnego twierdzenia dotyczacego trojkata
prostokatnego
Twierdzenie
W trojkacie prostokatnym przyprostokatna jest srednia geometryczna przeciwprostokatnej i swego
rzutu na przeciwprostokatna
czyli AC=
√AB*AD=
√65*16=
√16*
√65= 4
√65
BC=
√ab*DB=
√65*49=
√49*
√65= 7
√65
17 maj 17:46
Krzysiek60: dzien dobry
Milu 
Wczoraj pozno w nocy wrocilem do domu . Bylem u corki 2 tygodnie odpoczalem . Juz po
niedzieli do pracy
17 maj 17:49
Mila:
To super.
17 maj 18:04
galeon: no właśnie przestraszyły mnie te pierwiastki ale jak "mistrz matmy" mówi że tak ma być to ok.
Dzięki bardzo za pomoc i wyjaśnienia pozdrawiam
17 maj 18:08
Krzysiek60:


UWAGA
============
Musisz zwracac uwage na to aby w zapisie symboliczym przystawania i podobienstwa trojkakow
wierzcholki trojkatow wymieniac w kolejnosci zgodnej z ich wzajemna odpowiedniscia
Czyli jesli wierzcholki jednego trojkata wymieniamy np w kolejnosci od najmniejszego kata do
najwiekszego to wdrugim trojkacie
nalezy wymieniac w takiej samej kolejnosci
Zeby sie nie przyzwyczajac do oznaczen zmienilem je
Wiec teraz ta kolejnosc bo w trojkatach podobnych boki sa proprcjonalne
ΔABC∼ΔCBD∼ΔACD
AB : BC=CB : BD= AC : CD
inaczej
c : a=a : x= b : h *(1)
Bierzemy czesc proporcji * (1) czyli c : a= a : x ⇒a
2= c*x⇒a=
√c*x
Zamieniamy przyprostokatne a i b i ich rzuty x i y otrzymamy z *(1) rownosc
c : b= b : y= a : h ⇒b
2= c*y⇒b= p[c*y}
Teraz samemu ze h=
√x*y
17 maj 18:33
Krzysiek60: na ostatnim rusunku przy wierzcholku B jest nie zaznaczylem kąta β
17 maj 18:40
galeon: Dzięki za wytłumaczenie i pozdrawiam
17 maj 21:05