trójkąty
galeon:
oblicz pole i obwód zaznczaczonej figury to ten trapez o wysokości 4
proszę pomóżcie bo długo chorowałam i mam trochę zaległości sorry za rysunek
16 maj 20:34
sushi:
o Talesie słyszałaś ?
16 maj 20:58
Mila:
|AC|=
√122+92=
√144+81=
√225=15
1)
| 2 | |
ΔCGF∼ΔABC w skali k= |
| ⇔ |
| 9 | |
==================
2)
| 6 | | 2 | |
ΔCDE∼ΔABC w skali k= |
| = |
| ⇔ |
| 9 | | 3 | |
| 2 | | 4 | |
PΔCDE=( |
| )2*54= |
| *54=24 |
| 3 | | 9 | |
3)
Obw
DEFG=..
=====================
16 maj 21:05
galeon: Mila a dlaczego stosunek pola małego trójkata do dużego bierzemy skalę do kwadratu
16 maj 21:19
Mila:
Twierdzenie:
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
Przykład:
a=4, b=6 boki prostokąta, P=4*6=24
a'=12, b'=18 , k=3
P'=12*18=216
==============
Nie zauważyłam, że masz tam obwód obliczyc, później dopisałam
Nie musisz z tego skorzystać.
II sposób
Masz obliczone wyżej przyprostokątne:
===========
16 maj 21:29
Eta:
| a+b | | 8 | | 64 | |
P= |
| *h ⇒ P=(8+ |
| )*2 = |
| |
| 2 | | 3 | | 3 | |
| 400 | | 20 | |
c2=42+(16/3)2 ⇒ c2= |
| ⇒ c= |
| |
| 9 | | 3 | |
L= 4+a+b+c = ..........
16 maj 21:37
galeon: Mila wielkie dzięki na Ciebie zawsze można liczyć bo wytłumaczysz co i jak i można zrozumieć
WIELKIE DZIęKI
16 maj 21:53
Mila:
Może tak jak Eta rozwiąż, nie wiem co miałaś na lekcjach.
Jak widzisz są różne sposoby.
16 maj 21:55