procenty
emm: W badaniach ankietowych na temat ogrodnictwa wzięło udział 200 ogrodników.
Okazało się,że 80% spośród nich hoduje róże,70% uprawia warzywa,
zaś 8 ogrodników nie hoduje róż ani nie uprawia warzyw
A) jaki procent ankietowanych ogrodników jednocześnie hoduje róże i uprawia warzywa?
B)Ilu ogrodników hoduje róże, ale nie uprawia warzyw?
16 maj 20:09
iteRacj@:

A) jaki procent ankietowanych ogrodników jednocześnie hoduje róże i uprawia warzywa? 16%
B) ilu ogrodników hoduje róże, ale nie uprawia warzyw? 64%
16 maj 20:43
Eta:

Róże hoduje : 0,8*200 = 160 ogrodników
Warzywa : 0,7*200 = 140 ogrodników
inne : 8 ogrodników
razem : 308 osób więc za dużo o 108 osób ( bo było 200 osób
ankietowanych)
zatem 108 ogrodników hoduje i róże i warzywa
to 160−108 = 52 ogrodników hoduje tylko róże
140 −108= 32 hoduje tylko warzywa
b) 52 ogrodników hoduje tylko róże
16 maj 20:43
emm: Dziękuję
16 maj 21:02