obwód trapezu
emm: Przekątna trapezu równoramiennego jest prostopadła do ramienia trapezu i jednocześnie jest
dwusieczną kąta przy dłuższej podstawie. Oblicz obwód trapezu, jeżeli ramię ma dł. 6,4 cm.
16 maj 19:28
Eta:
![rysunek](rys/139771.png)
a=6,4 cm Obwód L=5a= ... =32 cm
16 maj 19:46
hubi:
![rysunek](rys/139772.png)
a=6,4 cm α=30° zauważmy że trójkąt o bokach dł. a b i przekątnej trapezu jest połówką trójkąta
równobocznego
zatem b=2a czyli b=12,8cm Obwód= 3a +b=32 cm
16 maj 19:54
emm: Dziękuję za odpowiedzi
16 maj 19:56