ekstrema dwoch zmiennych
Pawel: Znalezc x i y dla ktorych wyrazenie (2−3x)2 + (4 − y)2 + 8 jest najmniejsze, wiedzac ze x +
3y = 100
Wyzaczylem x = 100 − 3y i policzyczylem wartoscw w wierzcholeku fukcji f(y) = (9y−288)2 +
(4−y)2 + 8
f(y) = (9y−288)2 + (4−y)2 + 8 =82y2 −5192y + 82958, czyli y = 1298/41
wiec x = 100 − 3y = 206/41
i to jest odp? Dobrze tak bedzie ?
16 maj 18:19
Danio: metoda dobra
w piewszym nawiasie gdzie definiujesz f(y) powinno być 9y−298
tak to wygląda na dobrze zriobione, metoda jest dobra i to najważniejsze
16 maj 19:13
Adamm:
metoda dobra, ale na przyszłość lepiej się nauczyć wyszukiwać błędy w swojej pracy
16 maj 19:31
Pawel: to zle przepisalem tutaj , wynik bez zmian. Dzieki za odpiwiedz,
16 maj 19:37