1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | + | + ... + | = | ||||
1 • 2 | 2 • 3 | 3 • 4 | 2017 • 2018 |
2 | ||
Jedyne co zauważyłem, to to że suma dwóch pierwszych składników wynosi | , trzech | |
3 |
3 | 2017 | |||
pierwszych | i tak dalej, więc spodziewam się że odpowiedź to | ale | ||
4 | 2018 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
=( | − | )+( | − | )+( | − | )+...+( | − | )= | ||||||||
1 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 2017 | 2018 |
1 | 2017 | |||
=1− | = | |||
2018 | 2018 |
1 | (n+1)−n | 1 | 1 | |||||
Też będziesz już kojarzył, że | = | = | − | . | ||||
n(n+1) | n(n+1) | n | n+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |