wyznaczenie równania
Piotr: Cześć ma takie zadanko
mam trapez równoramienny o podstawach 2 3 oraz ramionach o długości 1,5 i prostą m odległą o
0,5 od krótszej podstawy trapezu
od trapezu równoległą do podstaw. Moje L zależy od długości po długości podstawy
trapezu(zmienia się od 2 do 3), oś x jest
prostopadła do prostej m. muszę wyznaczyć L w zależności od x.
Wynik to 2x+1
16 maj 08:37
Jerzy:
To bełkot.
16 maj 08:53
Piotr:

długość l zmienia się od 2 do 3 odległość prostej m od boku 2 wynosi 0,5 ramię trapezu wynosi
1,5
Mam wyznaczyć l od x
16 maj 09:34
Jerzy:
A co to jest l ? Co to znaczy: " długość l zmienia się od 2 do 3 "
16 maj 09:42
Piotr: w miare postępowania x długość zmienia się od boku trapezu od 2 do 3
16 maj 09:51
Jerzy:
Co to jest l ?
16 maj 09:52
Boniek: L to jest odległość między ramionami dla kolejnych x
16 maj 10:25
Blee:

1) wyznaczamy a z tw. pitagorasa
| | 9 | | 5 | | √5 | |
a2 = |
| − 1 = |
| −> a = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
2) nie wiemy jak daleko 'oddalony' jest trapez od osi OY

3) załóżmy, że 'odległość' krótszej podstawy od osi OY wynosi b = 5, wtedy:
| | (x−5) | | 2√5(x−5) | |
L(x) = |
| + 2 = |
| + 2 |
| | a | | 5 | |
16 maj 10:46
Blee:
oczywiście, źle wyznaczone 'a'
| | 9 | | 1 | |
a2 = |
| − |
| = 2 −> a = √2 |
| | 4 | | 4 | |
| | √2(x−b) | |
więc L(x) = |
| + 2 ; gdzie b = 'odległość' krótszej podstawy od osi OY |
| | 2 | |
16 maj 10:48
16 maj 10:57
Blee:
Jerzy ... Ty się tego domyślasz, wiesz że prosta 'm' jest w odległości 0.5 od krótszej
podstawy. Nie wiesz jednak czy jest ona na osi OY czy też nie.
Zapewne tak, ale po tym co napisał autor − nie ma co do tego pewności.
16 maj 11:01
Jerzy:
Racja
16 maj 11:08