napisz równanie prostej prostopadłej do prostej x + 2y - 6= 0 i przechoszącej p
Teresa: napisz równanie prostej prostopadłej do prostej x + 2y − 6= 0 i przechoszącej przez punkt
P(−1/3, 5/6)∫∫
16 maj 05:15
Basia:
k:
x+2y−6=0
2y = −x+6
| | 1 | |
l:⊥k ⇔ al*{− |
| ) = −1 ⇔ al=2 |
| | 2 | |
y = 2x+b
P∊l
| | 5 | | 2 | | 5 | | 4 | | 9 | | 3 | |
b = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
l:
2y = 4x+3
4x−2y+3=0
16 maj 05:21
Eta:
→ → →
k: x+2y−6=0 u=[1,2] to v ⊥ u więc v =[−2,1]
| | 1 | | 5 | |
to p⊥k więc p: −2(x+ |
| )+(y− |
| )=0 |
| | 3 | | 6 | |
p: 4x−2y+3=0
==========
16 maj 20:05