Podstawa geaniastoslupa prostego jest trojkat o bokach a b c
Pole sciany bocznej ktorej krawedzi jest bok c jest rowne P
Obliczyc objetosc graniastoslupa
Wykonac oblizenia dla
a= 8,2 cm
b=12,3 cm
c=15,7 cm
P=308cm2
V=sp*h
Sp=√p(p−a)(p−b)(p−c)
c*h=P
| P | ||
h= | ||
| c |
| P | ||
V= | *√p(p−a)(p−b)(p−c) | |
| c |
| 308 | ||
V= | *√18,1*9,9*5,8*2,4 | |
| 15,7 |
| 1 | ||
logV=log308+ | (log18,1+log9,9+log5,8+log2,4)+clog15,7 | |
| 2 |
| 1 | |
(log18,1+log9,9+log5,8+log2,4)=1,6985 | |
| 2 |
na maturach w latach ... np: w 1968