Macierz
pomoc : szybkie pytanie, moze glupie ale nie mam czasu juz szukac. w macierzy podbnej
A podobne do B mamy wzor : : A=C*B*C−1
macierz C jest wyznaczona jednoznacznie i istnieje tylko jedna czy ich jest moze byc wicej?
15 maj 22:11
Adamm:
może być ich więcej
15 maj 22:23
Adamm:
przykładowo
| | | |
det(t*I−A)=| | |=(t−1)2−4=(t−3)(t+1) |
| | |
P jest macierzą zbudowaną z wektorów własnych, wektory własne możemy np. skalować
w rezultacie, mamy nieskończenie wiele możliwych macierzy P
15 maj 22:26